Różnice regionalne w częstości przepisywania leków o udokumentowanym wpływie na redukcję śmiertelności w prewencji wtórnej zdarzeń sercowo-naczyniowych - Pietrasik, Arkadiusz; Starczewska, Marta E.; Główczyńska, Renata; Filipiak, Krzysztof J.; Łatek, Maciej; Opolski, Grzegorz (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2005)
W artykule przedstawiono różnice w częstości przepisywania leków o udokumentowanym wpływie na redukcję śmiertelności w prewencji wtórnej zdarzeń sercowo-naczyniowych w poszczególnych województwach, w warunkach podstawowej opieki zdrowotnej. Uzyskane informacje pochodzą z badania POLKARD-SPOK, przeprowadzonego w ramach programu oceny Standardu podstawowej opieki kardiologicznej (SPOK), realizowanego pod auspicjami Narodowego programu profilaktyki i leczenia chorób układu sercowo-naczyniowego – POLKARD 2003–2005. W badaniu POLKARD-SPOK wykazano regionalne istotne różnice pomiędzy częstością przepisywania leków o udokumentowanym wpływie na redukcję śmiertelności w prewencji wtórnej zdarzeń sercowo-naczyniowych. W świetle aktualnych wytycznych postępowania z chorymi po przebytym zawale serca częstość przepisywania kwasu acetylosalicylowego, beta-adrenolityków, inhibitorów konwertazy angiotensyny i statyn nadal pozostaje na niezadowalającym poziomie.