Epidemiologiczne aspekty otyłości i nadciśnienia u dzieci szkolnych w Zachodniej Ukrainie - Pavlyshyn, Halyna; Furdela, Victoriya; Kovalchuk, Tetyana; Haliyash, Nataliya; Luchyshyn, Nataliya (Pediatric Endocrinology Diabetes and Metabolism, 2017)
Wstęp. Pierwotne nadciśnienie tętnicze krwi (SH-systemic hypertension) jest główną, długoterminową przyczyną przedwczesnej śmiertelności wśród dorosłych na świecie, włączając kraje rozwinięte, rozwijające się i te mniej rozwinięte. W ostatnich latach zaobserwowano progresywny wzrost częstości SH u dzieci i młodzieży. Badania epidemiologiczne wykazały, że całkowity wzrost częstości nadciśnienia rzadko jest izolowany, a częściej współistnieje z otyłością i innymi zaburzeniami metabolicznymi. Celem badania była ocena częstości występowania nadwagi, otyłości i pierwotnego nadciśnienia tętniczego krwi wśród ukraińskich dzieci w wieku szkolnym. Pacjenci i metody. Do badania włączono 540 uczniów dwóch szkół w mieście Tarnopol w wieku 10–16 lat. Zmierzono ciśnienie tętnicze krwi z zastosowaniem standardowej techniki. Ocena rozwoju każdego dziecka objęła masę ciała, wzrost, obwód talii, wskaźnik masy ciała BMI oraz porównanie z siatkami centylowymi. Wyniki. W badaniu wykazano, że u 11,1% badanych uczniów Tarnopola występuje nadwaga, u 4,8% otyłość. Podwyższone ciśnienie tętnicze krwi stwierdzono  u 50% dzieci z nadwagą lub otyłością. U 13,3% dzieci (11,8 dziewczynek i 15,1% chłopców) wykazano stan przednadciśnieniowy (p<0,01), nadciśnienie tętnicze 1st (p<0,01) występowało dwa razy częściej u chłopców niż u dziewczynek (p<0,01). Wnioski. U chłopców w porównaniu z dziewczętami trzykrotnie częściej występuje otyłość, a 1,4 razy częściej nadwaga. Ciśnienie tętnicze krwi jest bezpośrednio związane ze wzrostem BMI, obwodem talii i bioder u badanych dzieci. Otyłość brzuszna jest predyktorem nadciśnienia tętniczego u nastolatków. Wyniki obecnego badania wykazały realną epidemię otyłości i nadciśnienia tętniczego  u dzieci i nastolatków. Powinno to zmotywować lekarzy rodzinnych i rodziny do próby zapobiegania i powstrzymania tej patologii na Ukrainie.