Ocena wiedzy nastolatek z cukrzycą typu 1 na temat wpływu złej kontroli metabolicznej cukrzycy na przebieg ciąży i rozwój płodu - Wołoszyn-Durkiewicz, Anna; Żalińska, Magdalena; Brandt, Agnieszka; Myśliwiec, Małgorzata; Ściesińska, Maja; Kuhn, Joanna (Pediatric Endocrinology Diabetes and Metabolism, 2017)
Wstęp. W trakcie ciąży możemy wyróżnić cukrzycę ciążową i przedciążową, rozpoznaną przed zajściem w ciążę. U młodych kobiet najczęstszą postacią cukrzycy przedciążowej jest cukrzyca typu 1 (T1D). Z uwagi na stale obniżający się wiek inicjacji seksualnej oraz zagrożenia zdrowotne dla matki i dziecka, mogące wynikać z hiperglikemii, ważne jest, aby nastolatki z cukrzycą typu 1 posiadały odpowiednią wiedzę dotyczącą planowania ciąży i postępowania w jej przebiegu. Opieka prekoncepcyjna u nastoletnich pacjentek z cukrzycą typu 1 stanowi wyzwanie dla całego zespołu terapeutycznego sprawującego opiekę nad tą grupą pacjentek. Cel badania. Określenie świadomości wpływu niewyrównania metabolicznego cukrzycy na przebieg ciąży i rozwój płodu u nastolatek z cukrzycą typu 1. Materiał i metody. Anonimowe badanie ankietowe zostało przeprowadzone w grupie 70 pacjentek z T1D w wieku 15–18 lat. Ankieta składała się z 25 pytań sprawdzających wiedzę w zakresie samokontroli cukrzycy, wpływu cukrzycy na przebieg ciąży i rozwój płodu oraz pytań dotyczących stanu zdrowia i stylu życia, a także źródeł pozyskiwanej wiedzy. Odpowiedzi poddano analizie statystycznej. Wyniki. 20% (n=14) ankietowanych deklarowało aktywność seksualną. W grupie aktywnych seksualnie nastolatek u 50% (n=7) deklarowany poziom HbA1c wynosił 7,5–9%, a u 21,4% (n=3) >9%. Badane pacjentki były świadome negatywnego wpływu źle kontrolowanej cukrzycy na płód, jednakże ich wiedza była niepełna. Jako najczęstsze powikłania wskazywały zaburzenia metaboliczne (61,4%, n=43) oraz wady mózgu (55,7%, n=39) i serca (47,1%, n=33). Wiedzę czerpały głównie od diabetologa (40%, n=28) i z internetu (40%, n=28). Większość pacjentek uważa, że informacji  o ciąży powinni udzielać diabetolog (88,6%, n=62) oraz ginekolog (70%, n=49). Wnioski. Pomimo stałej opieki diabetologicznej poziom wiedzy nastolatek z cukrzycą typu 1 na temat powikłań hiperglikemii w ciąży jest niewystarczający. Przeprowadzone badanie wykazało konieczność poszerzenia edukacji diabetologicznej w okresie adolescensji o tematykę koncepcyjną.