Czynniki ryzyka zdarzeń sercowo-naczyniowych w populacji pacjentów podstawowej opieki zdrowotnej - Główczyńska, Renata; Pietrasik, Arkadiusz; Starczewska, Marta E.; Filipiak, Krzysztof J.; Opolski, Grzegorz (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2005)
Praca przedstawia dane epidemiologiczne w zakresie wyników programu oceny Standardu podstawowej opieki kardiologicznej (POLKARD-SPOK), który jest realizowany w ramach Narodowego programu profilaktyki i leczenia chorób układu sercowo-naczyniowego – POLKARD 2003–2005. Do badania włączono pacjentów wysokiego ryzyka zdarzeń sercowo-naczyniowych, w tym pacjentów wysokiego ryzyka zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowych w perspektywie kolejnych 10 lat wg klasyfikacji Systematic Coronary Risk Evaluation (SCORE). Dane uzyskano od reprezentatywnej grupy 950 losowo wybranych lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej (poz). Grupę badaną stanowiło 19 593 losowo wybranych pacjentów zgłaszających się do placówek poz. U prawie 72 proc. pacjentów rozpoznano chorobę wieńcową, a 28,9 proc. miało w wywiadzie zawał serca. Uwagę zwracała stosunkowo wysoka częstość występowania modyfikowalnych czynników ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego.