Rozpowszechnienie niedowagi i otyłości u nastolatek w wybranej populacji aglomeracji śląskiej - Pałasz, Wojciech; Ziora-Jakutowicz, Karolina; Oświęcimska, Joanna; Gorczyca, Piotr; Ziora, Katarzyna (Pediatric Endocrinology Diabetes and Metabolism, 2018)
Wstęp. W Polsce brakuje badań epidemiologicznych oceniających zapadalność na zaburzenia odżywiania (ED) w populacji dzieci i młodzieży, a doniesienia na temat zachowań żywieniowych i wiedzy nastolatków na temat ED są nieliczne. Zaplanowano badania szerokiej kohorty dziewcząt dużego miasta aglomeracji śląskiej celem oceny częstości występowania niedowagi i otyłości jako czynników predykcyjnych ED. Cel pracy. 1. Określenie stanu odżywienia badanej populacji dziewcząt w 18 roku życia.  2. Retrospektywne określenie stanu odżywienia tych samych dziewcząt w 14 roku życia. 3. Odpowiedź na pytanie, czy wśród badanej grupy dziewcząt istnieje z upływem lat skłonność do utrwalania się nieprawidłowości w zakresie masy ciała. Materiał  i metody. U 1047 uczennic szkół ponadpodstawowych w wieku 18 lat dokonano pomiarów antropometrycznych (masa ciała, wzrost, BMI, BMI-SDS) i przeprowadzono ankietę dotyczącą ich nawyków żywieniowych. Uzyskano retrospektywnie wyniki pomiarów tych samych dziewcząt w wieku 14 lat. Wyniki. W 14 roku życia 79,7% badanych miało prawidłową masę ciała, 14,9% otyłość, 5,4% niedowagę. W wieku 18 lat prawidłową masę ciała wykazywało 76,6% badanych, otyłość 17,2%, a niedowagę 6,2%. 4,7% dziewcząt z prawidłową masą ciała w wieku 14 lat obniżyło masę ciała, a 9,2% osiągnęło otyłość w 18 r.ż. U żadnej badanej z niedowagą nie obserwowano otyłości w 18 r.ż., a 45,6% utrzymało masę ciała poniżej normy. 66% dziewcząt otyłych w wieku 14 lat utrzymało nadal otyłość w 18 r. ż. Wnioski: 1. Większość dziewcząt badanej populacji w 14 i 18 r.ż. prezentuje prawidłowy stan odżywienia. Otyłość sięga 15% w 14 r.ż. i 17% w 18 r.ż., zaś niedobór masy ciała dotyczy 5% dziewcząt w 14 r.ż. i 6% w 18 r.ż. 2. Od wczesnej do późnej adolescencji obserwuje się u dziewcząt skłonność do utrzymywania się nieprawidłowości w zakresie stanu odżywienia.  3. Otyłość u dziewcząt w 14 r.ż. stanowi czynnik ryzyka otyłości w 18 r.ż. i być może w wieku dorosłym.