Chemeryna (CHEM) jako wczesny marker rozwoju zaburzeń związanych z zespołem metabolicznym - Roguska, Joanna; Zubkiewicz-Kucharska, Agnieszka (Pediatric Endocrinology Diabetes and Metabolism, 2018)
Chemeryna (CHEM) jest białkiem syntezowanym głównie przez tkankę tłuszczową i wątrobę. Na adipocyty działa zarówno parakrynnie, jak i autokrynnie, stymulując proces ich dojrzewania i różnicowania. Oprócz funkcji hormonalnej spełnia rolę chemoatraktantu dla komórek układu odpornościowego, regulując wrodzoną i nabytą odpowiedź zapalną. Plejotropowe właściwości białka dotyczą także gospodarki węglowodanowej i lipidowej. Wysokie stężenie chemeryny obserwowane jest u osób z otyłością brzuszną, cukrzycą typu 2, nadciśnieniem, hiperlipidemią, a więc spełniających kryteria rozpoznania zespołu metabolicznego. Wydaje się, że chemeryna mogłaby stanowić wczesny marker predykcyjny dla rozpoznania powyższych schorzeń, także w populacji rozwojowej.