Początkowa terapia płynowa cukrzycowej kwasicy ketonowej u dzieci – porównanie nawodnienia hypertonicznym i izotonicznym roztworem soli fizjologicznej - Shafi, Obeid; Kumar, Virendra (Pediatric Endocrinology Diabetes and Metabolism, 2018)
Wstęp. Wybór optymalnej metody terapii płynowej cukrzycowej kwasicy ketonowej (DKA) u dzieci pozostaje kwestią dyskusyjną, szczególnie w związku z ryzykiem obrzęku mózgu, najważniejszego powikłania. Hypertoniczny roztwór soli fizjologicznej jest używany w leczeniu obrzęku mózgu oraz był używany w leczeniu wstrząsu u dzieci. Cel badania. Porównanie wpływu leczenia 3% i 0,9% roztworem soli fizjologicznej na stan kliniczny oraz  zmiany stężenia sodu, mleczanu i ph krwi, czasu korekty hiperglikemii oraz leczenia kwasicy i występowania obrzęku mózgu u dzieci. Metody. Przeprowadzono randomizowane badanie prospektywne, typu open-label, w grupie 40 dzieci z umiarkowaną do ciężkiej cukrzycową kwasicą ketonową. Dzieci losowano do grupy otrzymującej jako początkową terapię płynową 3% lub 0,9% roztwór soli fizjologicznej. Wyniki. Pomiędzy obiema grupami nie było istotnych różnic w stanie klinicznym, czasie korekty hiperglikemii oraz czasie wyrównania kwasicy. W grupie pacjentów, którzy otrzymali 3% roztwór soli stwierdzono większy wzrost stężenia sodu oraz chloru w porównaniu z grupą, która otrzymywała 0,9% roztwór soli. Obserwowano przejściowe pogorszenie pH po rozpoczęciu terapii płynowej w obu grupach, co jednak nie było związane z pogorszeniem stanu klinicznego. Częstość występowania obrzęku mózgu była podobna w obu grupach. Wnioski. Zarówno 0,9% jak i 3% roztwór soli fizjologicznej są równie efektywne w początkowej terapii płynowej u dzieci z DKA, wpływają na poprawę stanu układu krążenia, poprawę kwasicy i korektę hiperglikemii. Użycie 3% NaCl nie chroni jednak przed rozwojem obrzęku mózgu i może potencjalnie powodować hipernatremię, hiperchloremię oraz hiperchloremiczną kwasicę metaboliczną.