Pomiary tkanki tłuszczowej z zastosowaniem bioimpedancji elektrycznej u dzieci leczonych przeszczepieniem komórek krwiotwórczych - Strojny, Wojciech; Drożdż, Dorota; Klus-Kwiecińska, Kinga; Pietrys, Danuta; Balwierz, Walentyna; Skoczeń, Szymon (Pediatric Endocrinology Diabetes and Metabolism, 2018)
Wprowadzenie. U pacjentów po przeszczepieniu komórek hematopoetycznych (hematopoietic cell transplantation – HCT) może dojść do rozwoju zespołu metabolicznego bez otyłości definiowanej na podstawie wskaźnika masy ciała (body mass index – BMI). Cel pracy. Celem pracy było porównanie parametrów tkanki tłuszczowej mierzonych metodą bioimpedancji elektrycznej (bioelectrical impedance – BIA) i standardowych parametrów otyłości u pacjentów leczonych HCT i zdrowych dzieci z grupy kontrolnej. Materiał i metody. Porównywano zawartość tkanki tłuszczowej (body fat – BF) i procentową zawartość tkanki tłuszczowej (body fat percentage – BF%) mierzone za pomocą BIA u 44 pacjentów przed HCT i 28 pacjentów po HCT, a także u 26 dzieci z grupy kontrolnej. Porównano również BMI i inne parametry BIA w powyższych grupach pacjentów. Wyniki. Różnice wartości BF i BF% pomiędzy pacjentami przed HCT i grupą kontrolną nie były istotne statystycznie, natomiast wartości zarówno BF jak i BF% były istotnie mniejsze u pacjentów po HCT w porównaniu z grupą kontrolną. Nie stwierdzono istotnych różnic w odniesieniu do standardowych klinicznych parametrów otyłości u pacjentów przed HCT ani u pacjentów po HCT, w porównaniu z grupą kontrolną. Różnice pozostałych parametrów BIA pomiędzy pacjentami przed HCT i grupą kontrolną nie były istotne statystycznie, natomiast u pacjentów po HCT wartości niektórych parametrów były istotnie niższe. Wnioski. Istotne statystycznie różnice w zakresie BF i BF% pomiędzy pacjentami po HCT i zdrowymi dziećmi z grupy kontrolnej sugerują, ze BIA może być użyteczną metodą badania przesiewowego pod kątem nieprawidłowości tkanki tłuszczowej u pacjentów po HCT.