Doustny prednizolon w leczeniu przewlekłej hiperkalcemii po przełomie hiperkalcemicznym w zespole Williamsa-Beurena - Varma, Tandra; Sahitya, Dangudubiyyam; Dusad, Santosh; Agarwal, Ashish; Dayal, Devi (Pediatric Endocrinology Diabetes and Metabolism, 2018)
Hiperkalcemia może wystąpić u około 15% dzieci z zespołem Williamsa-Beurena.  Incydent hiperkalcemicznego przełomu zazwyczaj dobrze odpowiada na leczenie za pomocą nawodnienia, diurtetyków pętlowych, kalyctonimy, bifosfonianów czy późniejszej dializy. Jednak wielu pacjentów, po przebyciu przełomu hiperkalcemicznego, cierpi z powodu nawracającej hiperkalcemii. Chociaż uważa się, że hiperkalcemia w zespole Williamsa-Beurena ma postać przejściową, może jednak trwać kilka miesięcy i prowadzić do istotnego wpływu na przebieg choroby i rozwój fizyczny dziecka. Nie istnieją wytyczne co do postępowania w przetrwałej lub nawracającej hiperkalcemii u pacjentów z zespołem Williamsa-Beurena. W tym doniesieniu, opisujemy nasze doświadczenia z zastosowaniem terapii kortykosteroidami u dziecka z zespołem Williamsa-Beurena, u którego po przebyciu przełomu hiperkalcemicznego utrzymywała się nadal hiperkalcemia.