Statyny w leczeniu chorób układu krążenia. Niewydolność serca - Banach, Maciej; Okoński, Piotr (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2005)
Statyny są najsilniejszymi lekami obniżającymi stężenie cholesterolu LDL-C. W wielu badaniach klinicznych udowodniono, że leczenie statynami zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej i zgonu z jej powodu, a także ryzyko udaru mózgu i miażdżycy tętnic obwodowych. Korzyści ze stosowania statyn potwierdzono zarówno w prewencji pierwotnej, jak i wtórnej, u mężczyzn i kobiet, w średnim i starszym wieku. Zdolność statyn do stabilizacji blaszki miażdżycowej i zmniejszania częstości występowania niekorzystnych incydentów wieńcowych w populacji wysokiego ryzyka gwarantuje ich coraz powszechniejsze stosowanie. Statyny poprzez poprawę funkcji śródbłonka, właściwości przeciwzapalne i antycytokinowe oraz poprawę równowagi neurohormonalnej i regulacji autonomicznej serca (wrażliwości baroreceptorów oraz zmienności rytmu serca) mogą istotnie wpływać na przebieg kliniczny niewydolności serca, przyczyniając się do poprawy parametrów hemodynamicznych serca oraz hamując progresję istniejącej niewydolności.