Duże dawki klopidogrelu u chorych leczonych przezskórną interwencją wieńcową - Grajek, Stefan; Lesiak, Maciej (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2005)
W ostatnich latach w Polsce coraz więcej pacjentów z ostrym zespołem wieńcowym (ACS) jest leczonych inwazyjnie. Od czasów badania CURE i analizy podgrupy leczonej przezskórną interwencją wieńcową (PCI) podawanie dawki 300 mg klopidogrelu przed zabiegiem stało się postępowaniem rutynowym. Późniejsze badania wykazały jednak, że taka dawka podana bezpośrednio przed lub w trakcie zabiegu nie wystarcza, by istotnie obniżyć ryzyko niedokrwiennych powikłań okołozabiegowych. Rozwiązaniem może być wielogodzinne opóźnienie zabiegu w celu umożliwienia właściwego działania leku. Ponieważ jednak u większości chorych z ACS wykazano korzyści z wczesnej interwencji, konieczne były badania nad większą dawką leku. Badania te, włączające zarówno chorych niskiego, jak i wysokiego ryzyka, poddawanych PCI z powodu dławicy stabilnej oraz ACS wykazały korzyści dawki nasycającej 600 mg, przy niewielkim wzroście ryzyka powikłań krwotocznych. Mimo że nie przeprowadzono dotąd badań z tą dawką leku u chorych z zawałem serca z uniesieniem odcinka ST, ostatnio 2 badania wykazały korzystny efekt dawki 300 mg w stosunku do placebo u tych chorych. Nie ma powodu sądzić, że większa dawka nie będzie skuteczna w tej populacji wysokiego ryzyka. Znalazło to odzwierciedlenie w wytycznych ESC do przezskórnych interwencji wieńcowych, które zalecają stosowanie dawki 600 mg w grupach z uniesieniem i bez uniesienia odcinka ST, jeśli niemożliwe jest podanie leku przynajmniej na 6 godz. przed zabiegiem (zalecenie klasy IC). Biorąc pod uwagę skuteczność i bezpieczeństwo dużej dawki leku, jesteśmy przekonani, że w obecnych warunkach najlepszą strategią będzie podawanie dawki nasycającej 600 mg klopidogrelu w fazie przedszpitalnej u wszystkich pacjentów z ACS.