Wirusy opryszczki – przebieg kliniczny infekcji i terapia - Figlerowicz, Magdalena (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2005)
Wirusy opryszczki są rozpowszechnione na świecie. Ich genom stanowi liniowy, dwuniciowy DNA. Cechują się znaczną szybkością rozprzestrzeniania, cytotoksycznością i zdolnością do latencji. Przebieg kliniczny zakażenia jest najczęściej bezobjawowy. Infekcja pierwotna lub wtórna może jednak spowodować powstanie pęcherzykowo-wrzodziejących zmian na skórze, zapalenie rogówki, spojówki, wielonarządowe, a także zapalenie mózgu i opon mózgowo-rdzeniowych. Zakażenie jest szczególnie niebezpieczne dla kobiet w ciąży, noworodków oraz osób o obniżonej odporności. Podstawowym lekiem stosowanym w profilaktyce i terapii jest acyklowir. Wykazuje on bardzo dobrą skuteczność, gdy podany jest we wstępnej fazie choroby, a czas terapii i dawka leku są odpowiednio dostosowane do postaci klinicznej infekcji.