Przypadek leczonej chirurgicznie malformacji limfatycznej oczodołu u dziecka - Niwald, Anna Maria; Daszyńska, Monika; Piasecka, Katarzyna; Kobielski, Artur; Kobos, Józef; Grałek, Mirosława (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2019)
W artykule opisano proces diagnozowania rzadko występującej malformacji limfatycznej oczodołu, która u 12-letniej pacjentki wywołała nagłe objawy kliniczne, i jej leczenie operacyjne. Zmianę rozpoznano na podstawie oceny stanu klinicznego i diagnostyki obrazowej (ultrasonografii i rezonansu magnetycznego). Zastosowano leczenie chirurgiczne, które polegało na wycięciu malformacji w części oczodołowej przedniej. Nie odnotowano powikłań. Uzyskano dobry efekt kliniczny.