ARTYKUŁ ORYGINALNYImplantacja stentu z zastosowaniem proksymalnej lub dystalnej protekcji mózgu nową metodą leczenia zwężeń tętnic szyjnych - Pieniążek, Piotr; Musiałek, Piotr; Kabłak-Ziembicka, Anna; Przewłocki, Tadeusz; Moczulski, Zbigniew; Motyl, Rafał; Leśniak-Sobelga, Agata; Żmudka, Krzysztof; Tracz, Wiesława (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2005)
Udar mózgu jest trzecią przyczyną zgonów; wymaga przewlekłej rehabilitacji i jest najczęstszą przyczyną inwalidztwa. Równolegle do leczenia chirurgicznego rozwijają się przezskórne metody leczenia miażdżycy tętnic szyjnych. Materiał i metoda: Od stycznia 2001 r. do kwietnia 2005 r. przeprowadzono zabiegi implantacji stentów do tętnic szyjnych z powodu ich zwężenia u 210 chorych – 153 mężczyzn i 57 kobiet w wieku 64,2±9,2 lata. Wszyscy chorzy przed zabiegiem mieli wykonane badanie USG, angio-TK tętnic zewnątrz- i wewnątrzczaszkowych. W analizowanej grupie było 147 (70%) symptomatycznych i 63 (30%) asymptomatycznych chorych. Ponadto u 149 (71%) badanych stwierdzono istotną miażdżycę tętnic wieńcowych. Zastosowano w 63 (29%) przypadkach poszerzanych naczyń protekcję proksymalną (Mo.Ma, PAES), w pozostałych 157 (71%) protekcję dystalną (filtry lub balon okluzyjny). Chorych poddano ocenie klinicznej w dniu wypisu i w 30. dniu obserwacji. Wyniki: Uzyskano dużą skuteczność zabiegów – 98,1%. Stwierdzono znamienne zmniejszenie stopnia zwężenia z 77,3±11,2% przed zabiegiem do 14,4±9,3% po zabiegu (p<0,001) oraz zwiększenie minimalnego wymiaru światła naczynia w miejscu zwężenia z 1,32±0,59 mm przed zabiegiem do 3,97±0,85 mm po zabiegu (p<0,001). W okresie okołozabiegowym u 5 (2,4%) chorych wystąpiło przejściowe niedokrwienie mózgu, u 4 (1,9%) – mały udar mózgu, w tym u 3 udar krwotoczny w przebiegu zespołu hiperperfuzji. U żadnego chorego nie stwierdzono dużego udaru, zawału serca ani zgonu w okresie okołozabiegowym i podczas 30-dniowej obserwacji. Wnioski: Angioplastyka tętnic szyjnych połączona z implantacją stentu, przy zastosowaniu czasowej protekcji mózgu, jest zabiegiem o dużej bezpośredniej skuteczności i małym odsetku powikłań. Możliwość zastosowania różnych systemów neuroprotekcji mózgu – proksymalnej i dystalnej – w trakcie zabiegów angioplastyki tętnic szyjnych z implantacją stentu ma decydujące znaczenie dla korzystnych wyników zabiegu.