Jeszcze lekarz czy już tylko sługa organizatorów opieki nad życiem? - Hamankiewicz, Maciej (Menedżer Zdrowia, 2019)
Czy zawód lekarza w dzisiejszym świecie nadal pozostaje misją człowieka charyzmatycznego, oferującego zdrowie i życie wbrew wszelkim przeszkodom i trudnościom, nawet jeśli jest narażony na niebezpieczeństwo osobiste – zdrowotne i finansowe? Czy raczej to zawód, w którym bezpieczeństwo osobiste jest ważniejsze?