Czy używanie e-papierosów wpływa na występowanie raka krtani? - Szyfter, Krzysztof; Napierała, Marta; Florek, Ewa; Szyfter, Witold (Postępy w chirurgii głowy i szyi/Advances in Head and Neck Surgery, 2018)
W ostatnich latach zmniejsza się liczba wypalanych papierosów tradycyjnych, a jednocześnie pojawiło się wielu użytkowników e-papierosów. Podstawową różnicę stanowi brak tytoniu w e-papierosach. W artykule porównano skład chemiczny dymu tytoniowego z aerozolem emitowanych przez e-papierosy, omówiono występowanie niektórych substancji szkodliwych i ich wpływ na czynności komórkowe. Zwrócono uwagę na znacznie niższe wartości wszystkich badanych parametrów w aerozolu. Podkreślono, że dostępne publikacje na temat kancerogenności e-papierosów nie mają podstaw epidemiologicznych. Wskazano, że pojawiła się nadzieja na zmniejszenie występowania nowotworów odtytoniowych.