Alergia pokarmowa. Część II – Ryby - Rudzki, Edward (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2005)
W pracy omówiono następujące zagadnienia: 1) epidemiologię alergii na ryby z uwzględnieniem osobliwości objawów u dzieci i dorosłych; 2) wziewną alergię na ryby; 3) skryte źródła ryb; 4) obraz kliniczny alergii na ryby; 5) odczyny krzyżowe między poszczególnymi gatunkami ryb; 6) parvalbuminę i inne alergeny ryby; 7) uczulenie na Anisakis simplex u osób nadwrażliwych na ryby.