%0 Journal Article %J Health Problems of Civilization %@ 2353-6942 %V 14 %N 1 %D 2020 %F Żukiewicz-Sobczak2020 %T OCENA SUPLEMENTÓW DIETY DOSTĘPNYCH W APTEKACH I SUPERMARKETACH NA TERENIE UE POD KĄTEM ZAWARTOŚCI WITAMINY D %X Jedną z głównych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jest witamina D. Kluczową funkcją witaminy D w organizmie człowieka jest regulacja gospodarki wapniowo-fosforanowej oraz mineralizacja tkanki kostnej. Poznane zostały dwie formy witaminy D: witamina D2 (ergokalcyferol) – występująca w roślinach i grzybach (głównie drożdżach) oraz witamina D3 (cholekalcyferol) – wytwarzana w organizmach zwierzęcych. Hipowitaminoza tej witaminy prowadzi do metabolicznych chorób kości u dzieci i dorosłych, a także może mieć wpływ na występowanie wielu chorób przewlekłych takich jak: stwardnienie rozsiane, cukrzyca, reumatoidalne zapalenie stawów, astma oskrzelowa, nowotwory, miażdżyca, choroba wieńcowa, niewydolność serca. Celem pracy była ocena zawartości witaminy D w suplementach diety dostępnych w aptekach oraz supermarketach na terenie UE. Oceniano stosunek zawartości witaminy D w suplementach w odniesieniu do zapotrzebowania organizmu. Materiał badawczy stanowiło 15 popularnych suplementów diety dostępnych bez recepty w aptekach oraz supermarketach na terenie UE. Wykorzystane suplementy były w formie tabletek, kapsułek, tabletek do ssania i lizaków dla dzieci oraz w formie tabletek musujących. Na podstawie etykiet znajdujących się na opakowaniu oceniano zawartość witaminy D w suplementach w odniesieniu do zapotrzebowania organizmu. Samodzielne dozowanie suplementów diety nie jest optymalnym sposobem na zwiększenie poziomu witaminy D w organizmie. Z tego też względu stosując je należy zasięgać porad specjalisty. %A Żukiewicz-Sobczak, Wioletta Agnieszka %A Wołyńczuk, Klaudia %A Sobczak, Paweł %A Santoro, Francesco %P 43-48 %9 journal article %R 10.5114/hpc.2019.86267 %U http://dx.doi.org/10.5114/hpc.2019.86267