A mathematical model to evaluate hemodynamic effects of the graft anastomosis in coronary surgery - Ruvolo, Giovanni; Pisano, Calogera; Bertoldo, Fabio; Russo, Marco; Verzicco, Roberto; Nardi, Paolo (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2019)
Na trwałość i drożność przeszczepu wieńcowego mogą negatywnie wpływać czynniki techniczne, które powodują zakrzepicę przeszczepu i pogarszają rokowanie pacjentów poddawanych pomostowaniu tętnic wieńcowych. Czynniki techniczne obejmują kąt nachylenia zespolenia wieńcowego i wyrównanie między naczyniem głównym a naczyniem stanowiącym przeszczep. Przeanalizowaliśmy model matematyczny, którego celem jest ustalenie najlepszego kąta zespolenia i wpływu prawidłowego wyrównania, aby zapobiec ryzyku wczesnego zamknięcia przeszczepu. Na podstawie danych uzyskanych z modelu matematycznego autorzy uważają, że kąt zespolenia podczas wykonywania pomostowania aortalno-wieńcowego powinien wynosić co najmniej 30°. Ponadto nacięcie naczynia wieńcowego powinno być wykonane idealnie w tej samej osi co na przeszczepie, ponieważ odchylenie nawet o zaledwie 10° może spowodować turbulencje przepływu w miejscu zespolenia, które są wyraźne, gdy odchylenie osiągnie 20°.