Rola obwodowo działających antagonistów opioidowych mu (PAMORA) w leczeniu zaparcia w opiece paliatywnej - Dzierżanowski, Tomasz (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2019)
Zaparcie stolca wywołane opioidami (opioid-induced constipation – OIC) to najczęstszy objaw niepożądany stosowania analgetyków opioidowych. Jego leczenie jest trudne i w dużej mierze zależy od licznych nakładających się czynników dietetycznych, behawioralnych, zależnych od choroby oraz jatrogennych. Wymagana jest profilaktyka zaparcia wraz z rozpoczęciem podawania opioidu. W leczeniu OIC zaleca się w pierwszej kolejności stosowanie zwykłych środków przeczyszczających pomimo ich małej skuteczności. W razie ich nieskuteczności należy zastosować jeden z obwodowo działających antagonistów receptora opioidowego m – metylonaltrekson, naloksegol lub naldemedynę. Po uzyskaniu wypróżnienia należy kontynuować leczenie antagonistą.