Zastosowanie zmodyfikowanej techniki skrócenia poziomego powieki dolnej w porażennym odwinięciu powieki dolnej – opis przypadku - Krajewska-Węglewicz, Larysa; Kurowska, Anna; Banach, Marta; Filipiak, Ewa; Sempińska-Szewczyk, Joanna; Skopiński, Piotr (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2019)
Niedomykalność powiek w przebiegu porażenia nerwu twarzowego stanowi duży problem funkcjonalny i estetyczny. W ciężkich przypadkach może prowadzić do nieodwracalnej utraty wzroku w wyniku keratopatii ekspozycyjnej. Istnieje szereg metod operacyjnych leczących ektropion porażenny. Celem niniejszej pracy jest opis przypadku 81-letniej pacjentki cierpiącej na niedomykalność porażenną powiek oka prawego, w którym zastosowano leczenie chirurgiczne polegające na zmodyfikowanej technice skrócenia poziomego powieki dolnej z fiksacją przyczepu do wewnętrznej ściany oczodołu powyżej guzka bocznego oczodołu. Technika zmodyfikowanego skrócenia poziomego powieki dolnej znajduje szerokie zastosowanie w korekcji ektropionu porażennego zarówno jako procedura samodzielna, jak i w połączeniu z innymi, bardziej radykalnymi metodami. Nie stanowi też przeciwwskazania do zastosowania innych technik w przypadku niepowodzenia techniki zmodyfikowanego skrócenia bocznego powieki dolnej. Pozwala też w wielu przypadkach na uzyskanie zadowalającego efektu estetycznego, bez ograniczenia pola widzenia, co dla wielu pacjentów ma kluczowe znaczenie podczas wyboru metody operacyjnej.