Przydatność torakoskopowej sympatektomii piersiowej w leczeniu nadpotliwości kończyn górnych – wyniki wczesne i późne - Winckiewicz, Marek; Bućko, Wojciech; Stanišić, Michał Goran; Machyńska-Bućko, Zofia; Kuka, Krzysztof; Staniszewski, Ryszard (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2005)
Wstęp: Sympatektomia piersiowa jest uznaną metodą operacyjnego leczenia zaburzeń naczynioruchowych w obrębie kończyn górnych. W pracy przedstawiono własne doświadczenia w leczeniu nadpotliwości kończyn górnych torakoskopową sympatektomią piersiową. Omówiono wczesne i odległe wyniki leczenia. Materiał i metoda: W latach 1995–2004 wykonano 152 torakoskopowe sympatektomie piersiowe u chorych z nadpotliwością kończyn górnych. Oceniono występujące powikłania oraz porównano wczesne i późne wyniki leczenia. Wyniki odległe uzyskano z analizy odpowiedzi na ankietę rozesłaną do chorych. Wyniki: Większość operowanych chorych stanowiły kobiety (87,5%). Średni czas hospitalizacji wyniósł 4,61 dnia (±2,45); czas zabiegu wyniósł średnio 60,38 min (±30,03), a pobyt pooperacyjny – 1,70 dnia (±1,07). Nie zanotowano zgonów pooperacyjnych, konwersji do torakotomii ani innych poważnych powikłań. Powikłania wystąpiły z następującą częstością: odma opłucnowa w 3,29% przypadków, zespół Hornera – 0,66%, krwawienie – 0,66%. Skuteczność wczesna w likwidacji nadpotliwości kończyn górnych wyniosła 100%, zmniejszając się w obserwacji późnej do 97,83%. Wnioski: Torakoskopowa sympatektomia piersiowa jest skuteczną i bezpieczną metodą terapeutyczną w leczeniu nadpotliwości, przynoszącą bardzo dobre efekty zarówno w obserwacji krótko-, jak i długookresowej.