Flora bakteryjna owrzodzeń goleni w przebiegu przewlekłej niewydolności obwodowego krążenia żylnego. Część II. Zależność częstości izolacji bakteryjnych od wybranych parametrów klinicznych owrzodzeń - Spinek, Agnieszka; Kaszuba, Andrzej; Kozanecka-Muzyk, Bożena; Seneczko, Franciszek; Kozłowska, Magdalena; Seneczko, Michał; Mordaka, Robert; Pakuła, Robert (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2003)
Przeprowadzono analizę zależności częstości izolacji drobnoustrojów izolowanych z powierzchni owrzodzeń żylnych u 33 chorych (18 kobiet i 15 mężczyzn) od wybranych parametrów klinicznych owrzodzeń: powierzchni i czasu trwania. Wyraźnych zależności nie obserwowano.