Rola procesów autoimmunologicznych w patomechanizmie astmy oskrzelowej - Rogala, Barbara (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2019)
W artykule przedstawiono przegląd piśmiennictwa obejmującego badania nad udziałem reaktywności autoimmunologicznej w patofizjologii astmy oskrzelowej. Badania na ten temat dotyczą przede wszystkim astmy niealergicznej, późno zdiagnozowanej, o ciężkim przebiegu, z częstymi zaostrzeniami wymagającymi stosowania glikokortykosteroidów systemowych. Zwrócono również uwagę na współwystępowanie astmy i chorób autoimmunologicznych.