Nadwrażliwość na niesteroidowe leki przeciwzapalne u dzieci - Szczukocka-Zych, Agnieszka (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2019)
Niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ) są, obok antybiotyków, najczęstszą grupą leków wywołujących reakcje niepożądane u dzieci. Część z tych reakcji stanowią reakcje nadwrażliwości, wśród których wyróżniamy nadwrażliwość selektywną (alergiczną) i nadwrażliwość krzyżową. Każdy z typów nadwrażliwości manifestuje się w postaci charakterystycznych zespołów objawów klinicznych. W diagnostyce, oprócz szczegółowo zebranego wywiadu, znaczenie mają punktowe testy skórne oraz testy śródskórne. Złotym standardem stosowanym do wykluczenia nadwrażliwości na NLPZ jest doustna próba prowokacyjna. W artykule zaproponowano szczegółowy algorytm postępowania u dzieci z podejrzeniem reakcji nadwrażliwości. Ważne zagadnienie stanowi opracowanie alternatywnego leczenia przeciwzapalnego, przeciwbólowego oraz przeciwgorączkowego u pacjentów z potwierdzoną nadwrażliwością na NLPZ.