Skutki zdrowotne palenia w odniesieniu do alternatywnych wyrobów tytoniowych - Kopa, Paulina; Pawliczak, Rafał (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2019)
Wprowadzenie na rynek produktów alternatywnych do wyrobów tytoniowych, takich jak e-papierosy czy papierosy typu IQOS, z założenia powinno pozytywnie wpływać na zmniejszenie narażenia palaczy na niebezpieczne związki chemiczne zawarte w dymie tytoniowym lub wspierać rzucenie palenia. Pomimo sugerowanych korzyści przeprowadzone badania toksykologiczne wykazały obecność w wytwarzanych w nich oparach niebezpiecznych związków chemicznych. Wyniki te sugerują, że palenie e-papierosów lub papierosów typu IQOS w podobny sposób do konwencjonalnych wyrobów tytoniowych może niekorzystnie wpływać na zdrowie ich użytkowników. Niewiele jest jednak badań z udziałem ludzi dotyczących konsekwencji zdrowotnych stosowania tych wyrobów. Większość z nich porównuje skutki zdrowotne ich używania zamiast konwencjonalnych papierosów bez określenia wpływu na osoby wcześniej niepalące. Ponadto nie zostały dotychczas ustalone skutki zdrowotne długotrwałego palenia e-papierosów lub papierosów typu IQOS oraz ich wpływ na rozwój płodu lub zdrowie kobiet w ciąży.