System otwarty - Łukawiecki, Kazimierz; Walasiak, Andrzej (Menedżer Zdrowia, 2005)
Jak RUM działa w Opolu? Autorzy swoim tekstem włączają się do dyskusji nad potrzebą i kształtem Rejestru Usług Medycznych, dzieląc się kilkuletnim doświadczeniem z pracy z systemem obowiązującym w województwie opolskim.