Polityczne decyzje - Kozierkiewicz, Adam (Menedżer Zdrowia, 2005)
Ponad 80 proc. polskich zakładów opieki zdrowotnej to placówki prywatne. Do ich kas wpływa rocznie ok. 40 proc. wszystkich wydatków przeznaczanych na cele zdrowotne. W takiej sytuacji konieczne jest stworzenie regulacji podatkowych, które zapewnią efektywny rozwój prywatnych lecznic, pacjentom zagwarantują lepszą opiekę a państwu dodatkowe przychody. Przedstawiamy omówienie propozycji zmian ordynacji podatkowej przedstawionych przez Ogólnopolski Związek Pracodawców Prywatnej Służby Zdrowia.