Zarys genezy i przekształcenia szkół medycznych w Kielcach i regionie w latach 1945–2014 - Zaczek-Kucharska, Ewa; Zawierucha, Elżbieta; Kozieł, Dorota (Medical Studies/Studia Medyczne, 2019)
W pracy przedstawiono historię powstania i przekształcenia szkół medycznych w latach 1945–2014 w Kielcach. Po II wojnie światowej w regionie nastała trudna sytuacja dotycząca liczby odpowiednio wykwalifikowanych pracowników medycznych średniego szczebla. Ustanowienie i rozwój nowych szkół medycznych miało na celu wyeliminowanie niedoboru personelu, a co za tym idzie – poprawę opieki i podniesienie standardów zdrowotnych w społeczeństwie. Lata 60. i 70. ubiegłego wieku były okresem względnej stabilności w kształceniu średniego personelu medycznego. Opracowano i wdrożono odpowiednie zasady edukacji medycznej. Stworzono polski model kształcący przyszłych pracowników służby zdrowia. Zmiany w systemie politycznym w latach 80. spowodowały trudności gospodarcze i polityczne kraju, co wpłynęło na rozwój edukacji medycznej. Ocena praktyk edukacyjnych średniego szczebla w Polsce wykazała, że były one ściśle związane z tendencjami dydaktycznymi w modelach europejskich i globalnych.