Sucha skóra - patogeneza, klinika i leczenie - Wojnowska, Dorota; Chodorowska, Grażyna; Juszkiewicz-Borowiec, Maria (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2003)
Sucha skóra stanowi obecnie bardzo częsty problem kosmetyczny u osób zdrowych. Dolegliwość ta występuje także w przebiegu wielu dermatoz, szczególnie w atopowym zapaleniu skóry, łuszczycy oraz w rybiej łusce wrodzonej. Etiopatogeneza nadmiernej suchości skóry ma charakter złożony, jednak bezpośrednią przyczynę stanowi niedobór lipidów w warstwie rogowej oraz obniżona zdolność wiązania i zatrzymywania wody w naskórku. W artykule przedstawiono także obraz suchej skóry oraz omówiono podstawowe metody postępowania i profilaktyki.