Leczenie nadwagi i otyłości u dorosłych – praktyczne wskazówki dla lekarza POZ - Kłoda, Karolina (Lekarz POZ, 2019)
Otyłość jest chorobą przewlekłą oznaczoną kodem E66 w Międzynarodowej Statystycznej Klasyfikacji Chorób i Problemów Zdrowotnych ICD-10. Nie ustępuje samoistnie i ma tendencję do nawrotów. Jej etiologia jest złożona, odgrywają w niej rolę m.in. czynniki środowiskowe, genetyczne, psychologiczne i zaburzenia osi hormonalnych regulujących pobór pokarmu. W Polsce nie istnieje finansowany ze środków publicznych, zorganizowany system leczenia nadwagi i otyłości. Brakuje również obesitologii – odrębnej specjalizacji lekarskiej skupiającej się kompleksowo na otyłości. Dlatego leczeniem pacjentów chorych na otyłość zajmują się głównie lekarze POZ, chirurdzy bariatryczni oraz lekarze reprezentujący specjalizacje obejmujące powikłania otyłości. Celem niniejszego artykułu jest wprowadzenie do najważniejszych zagadnień dotyczących leczenia otyłości u dorosłych pacjentów POZ na podstawie istniejących wytycznych, ze szczególnym uwzględnieniem aspektów praktycznych.