Prawnik w pytaniach i odpowiedziach (Menedżer Zdrowia, 2005)
Czy publiczny zakład opieki zdrowotnej może pobierać opłaty za świadczenie usług medycznych od pacjenta ubezpieczonego, a więc uprawnionego do korzystania ze świadczeń finansowanych przez NFZ?