Ketoprofen jako lek przeciwbólowy o skutecznym działaniu przeciwzapalnym w chorobach reumatycznych - Targońska-Stępniak, Bożena (Lekarz POZ, 2019)
Ból jest pierwszym i podstawowym objawem większości schorzeń reumatycznych. Ketoprofen jest niesteroidowym lekiem przeciwzapalnym (NLPZ) o silnym działaniu przeciwzapalnym, przeciwbólowym i przeciwgorączkowym. Głównym mechanizmem jego działania jest hamowanie enzymu cyklooksygenazy (COX), co powoduje zahamowanie syntezy prostanoidów (prostaglandyn, prostacykliny, tromboksanu). Dodatkowo ketoprofen hamuje aktywność bradykininy i lipooksygenazę, co skutkuje zahamowaniem syntezy leukotrienów. Ketoprofen może być stosowany w leczeniu objawowym różnych postaci chorób zapalnych stawów, choroby zwyrodnieniowej stawów oraz w reumatyzmie tkanek miękkich, zwykle w razie znacznego nasilenia dolegliwości bólowych. Wyniki badań klinicznych wskazują, że efekty działania ketoprofenu są lepsze lub porównywalne z efektami innych NLPZ. Profil bezpieczeństwa ketoprofenu jest porównywalny z profilem innych NLPZ, jednak zalecana jest indywidualna ocena ryzyka działań niepożądanych przed rozpoczęciem leczenia.