Wybrane aspekty bezpieczeństwa leczenia niesteroidowymi lekami przeciwzapalnymi w świetle ostatnich doniesień - Rell, Krzysztof (Lekarz POZ, 2019)
Niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ) są podstawowymi lekami stosowanymi w terapii bólu, szczególnie w chorobach narządu ruchu. Ich rozpowszechnienie i dostępność wiążą się z dużą częstością objawów niepożądanych. Główny mechanizm działania NLPZ polega na zmniejszaniu aktywności cyklooksygenaz (COX). Preparaty selektywne silniej działają na COX-2, a tzw. klasyczne w zbliżonym stopniu na COX-1 i COX-2. Ma to wpływ na częstość występowania objawów niepożądanych podczas stosowania tych leków. Wśród tzw. klasycznych NLPZ największe ryzyko powikłań sercowo-naczyniowych wykazuje diklofenak. Częstość występowania powikłań zależy od czasu leczenia oraz dawki leku. Według najnowszych badań u pacjentów z wysokim ryzykiem sercowo-naczyniowym bezpieczniejszymi lekami są naproksen i celekoksyb (w małej dawce). Ryzyko uszkodzenia przewodu pokarmowego można zmniejszyć poprzez stosowanie inhibitorów pompy protonowej (IPP). Największe ryzyko ciężkiego uszkodzenia wątroby opisywano po nimesulidzie, którego stosowanie zostało ograniczone przez producentów leku.