Roles of microRNAs in abdominal aortic aneurysm pathogenesis and the possibility of their use as biomarkers - Borek, Adam; Drzymała, Franciszek; Botor, Malwina; Auguściak-Duma, Aleksandra; Sieroń, Aleksander (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2019)
Tętniak aorty brzusznej (AAA) jest groźnym schorzeniem polegającym na poszerzeniu ściany aorty. Ze względu na bezobjawowy przebieg AAA oraz niebezpieczne skutki jego pęknięcia ważne jest znalezienie swoistych bioznaczników (biomarkers) tego schorzenia. U osób ze zdiagnozowanym AAA wykryto inny profil ekspresji genów kodujących miRNA. Są to małe cząsteczki niekodującego RNA, które regulują ekspresję innych genów na etapie translacji. miRNA, wpływając na translację, mogą prowadzić do nieprawidłowej przebudowy macierzy zewnątrzkomórkowej, hamowania cyklu komórkowego, przyspieszenia starzenia się komórek oraz przyspieszać rozwój stanu zapalnego. W artykule podsumowano obecną wiedzę na temat roli mikroRNA w powstawaniu tętniaka, możliwości wykorzystania niektórych miRNA jako bioznaczników, a także przedstawiono podstawowe informacje o miRNA i tętniakach.