Siła przebicia. Rozmowa z Krzysztofem Bukielem - Szczęsny, Jacek (Menedżer Zdrowia, 2005)
W naszym projekcie zakładamy, że szpitale staną się spółkami prawa handlowego, czyli jednostkami, które źle zarządzane będą upadać. Ich liczbę zweryfikuje rynek choć na pewno wiele jednostek przestanie istnieć bo dziś działają tylko dzięki zewnętrznym dotacjom. Przypuszczam też, że powstanie wiele nowych szpitali. Jeśli zostaną wprowadzone zasady, które proponujemy w projekcie ustawy powstaną warunki do rozwoju prywatnego szpitalnictwa. To wręcz nieuchronny kierunek zmian bo w warunkach rynkowych to właśnie prywatni właściciele potrafią działać - rozmowa z Krzysztofem Bukielem, przewodniczącym Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Lekarzy, który przygotował projekt Ustawy o Powszechnym Ubezpieczeniu Zdrowotnym.