Linijna IgA dermatoza pęcherzowa u pacjenta z białaczką włochatokomórkową w okresie remisji – opis przypadku i przegląd literatury - Raszeja-Kotelba, Barbara; Dmochowski, Marian (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2003)
Linijna IgA dermatoza pęcherzowa (linear IgA bullous dermatosis, LABD) jest rzadką nabytą podnaskórkową chorobą pęcherzową skóry. Jej rozpoznanie opiera się na wynikach badań immunopatologicznych. W pracy przedstawiono przypadek 63-letniego pacjenta z LABD w przebiegu przewlekłej białaczki włochatokomórkowej w okresie remisji. Omówiono przypadki współistnienia LABD z chorobami nowotworowymi i opisano możliwe mechanizmy autoimmunizacji. Przedstawiono również heterogenny charakter choroby.