Analiza czynników prognostycznych u chorych na raka wpustu leczonych operacyjnie - Mielko, Jerzy; Polkowski, Wojciech; Skomra, Danuta; Dąbrowski, Andrzej; Szumiło, Justyna; Korobowicz, Elżbieta; Wallner, Grzegorz (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2005)
Cel pracy: Analiza przeżyć chorych z rakiem wpustu w zależności od czynników związanych z biologią nowotworu oraz czynników zależnych od chirurga. Materiał i metody: W latach 1988–2000, u 59 chorych wykonano całkowitą resekcję żołądka z dolnym odcinkiem przełyku z powodu raka wpustu (typ II nowotworów połączenia przełykowo-żołądkowego wg klasyfikacji Siewerta). Analizę czasu przeżycia przeprowadzono u 53 (53/59; 89 proc.) chorych. Wiek chorych wahał się od 26 do 76 lat (średnia wieku ±SD: 56,6±10,6), wskaźnik mężczyźni/kobiety wyniósł 3,4/1. Analizie statystycznej poddano następujące czynniki: wiek i płeć chorych, stopień zaawansowania i złośliwości oraz typ histologiczny nowotworu wg klasyfikacji Lauréna, dostęp operacyjny, radykalność resekcji, zakres wycięcia węzłów chłonnych, wskaźnik zajętych węzłów chłonnych. Wyniki: Czas obserwacji wahał się od 3 do 107 mies. (średnia ±SD: 28,5±26,3). Odsetek przeżyć 3- i 5-letnich wyniósł odpowiednio 33 i 17 proc. W analizie jednoczynnikowej stopień zaawansowania wg UICC, cecha pT, radykalność resekcji oraz wskaźnik zajętych węzłów chłonnych miały statystycznie istotny wpływ na przeżycia 5-letnie. W analizie wieloczynnikowej głębokość naciekania nowotworu (cecha pT wg klasyfikacji UICC) okazała się niezależnym czynnikiem rokowniczym, który ma istotny wpływ na odsetek przeżyć 5-letnich (p=0,02; model regresji Coxa). Radykalność resekcji miała wpływ na przeżycia jedynie w grupie chorych z cechą pT2 i pT3 (p = 0,036; log-rank test). Wnioski: U chorych z tzw. prawdziwym rakiem wpustu leczonych operacyjnie, niezależnym czynnikiem rokowniczym jest stopień zaawansowania nowotworu. Radykalność resekcji ma znaczenie rokownicze jedynie w mniej zaawansowanych rakach wpustu (<pT3 i <pN2).