Alergiczne zapalenie spojówek jako manifestacja narządowa choroby alergicznej - Panaszek, Bernard (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2005)
Narząd wzroku ma warunki anatomiczne i funkcjonalne, wynikające z kontaktu ze środowiskiem oraz złożonej budowy do częstego rozwoju zmian alergicznych spojówek, rogówki i powieki, które związane są z procesem alergicznego zapalenia wywołanego reakcją IgE-zależną oraz IgE-niezależną.