Łuszczyca - Łuczkowska, Magdalena; Żaba, Ryszard (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2005)
W artykule przedstawiono współczesny stan wiedzy o łuszczycy. Omówiono rolę układu immunologicznego w patogenezie tej choroby. Łuszczyca należy do grupy chorób zapalnych, autoimmunologicznych i wywiera ogromny wpływ na stan psychiczny, fizyczny i socjalny chorego. W pracy omówiono problematykę kliniki i leczenia tej choroby. W leczeniu postaci umiarkowanie ciężkich i ciężkich łuszczycy stosuje się nadal tradycyjne formy leczenia, jak fototerapię, metotreksat, doustne retinoidy i cyklosporynę. Metody te powodują dobrą, ale zwykle krótkotrwałą remisję choroby, jednakże przy przewlekłym stosowaniu mogą mieć działania niepożądane, co z kolei limituje czas leczenia tymi metodami. Omówiono także nowe metody leczenia łuszczycy oparte na metodach immunomodulacyjnych, które pomimo wysokich kosztów znacząco poprawiają jakość życia chorych z łuszczycą.