Aktualne (2005) wytyczne diagnostyki i postępowania u chorych z infekcyjnym zapaleniem wsierdzia - Banach, Maciej; Ostrowski, Stanisław; Okoński, Piotr; Rysz, Jacek; Zasłonka, Janusz (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2005)
Infekcyjne zapalenie wsierdzia należy do groźnych, nierzadko śmiertelnych chorób serca. Rozpoznanie tej choroby uważa się za jedno z najtrudniejszych w medycynie. Zapalenie wsierdzia może bowiem imitować inne schorzenia, np. nowotwory, choroby autoimmunologiczne, posocznicę oraz inne choroby serca. Często dopiero powikłania, takie jak udar mózgu, niewydolność krążenia czy zawał mięśnia sercowego, nasuwają podejrzenie zapalenia wsierdzia. Choroba prowadzi często do groźnych powikłań, a nieleczona wiąże się z wysoką śmiertelnością. Niewydolność krążenia oraz zatorowość to najczęstsze przyczyny zgonu w przebiegu infekcyjnego zapalenia wsierdzia. Wybór leczenia zapalenia wsierdzia zależy od etiologii, a czas terapii od postaci klinicznej i przebiegu choroby.