NFZ jest instytucją potrzebną, działającą w interesie pacjenta Rozmowa z Adamem Niedzielskim - Lurka, Krystian (Menedżer Zdrowia, 2019)
– Chcę przekonać opinię publiczną i wszystkich uczestników systemu ochrony zdrowia, że NFZ jest instytucją potrzebną. Chcę, aby chory zrozumiał, że działamy w jego imieniu, kontraktując świadczenia i egzekwując jakość – mówi Adam Niedzielski, prezes Narodowego Funduszu Zdrowia.