Programy (nie)naprawcze szpitali - Jędrzejczak, Mariusz (Menedżer Zdrowia, 2019)
Ostatni raport Najwyższej Izby Kontroli dotyczący efektywności wprowadzenia sieci szpitali nie pozostawia złudzeń. Nie poprawiła się sytuacja placówek ochrony zdrowia ani dostępność świadczeń. Przeciwnie, np. czas oczekiwania na wizytę u lekarzy specjalistów się wydłużył, a zobowiązania ogółem szpitali osiągnęły kwotę 12,6 mld zł i były najwyższe od 15 lat. Pogorszyły się też inne parametry, szczególnie te charakteryzujące płynność finansową jednostek. Coraz więcej szpitali, szczególnie w mniejszych miejscowościach, sygnalizuje konieczność ograniczenia zakresu świadczeń, zmniejszając liczbę łóżek lub zamykając całe oddziały. Nawet te, które dotychczas sobie radziły, bilansując bieżącą działalność, przynoszą straty.