System się wali - Biardzki, Maciej (Menedżer Zdrowia, 2019)
Zgodnie z koncepcją Leibniza wszystkie zjawiska mają charakter ciągły i nie można przyjąć, że w jakimś momencie coś się skończyło, a zaczęło się coś innego. Trzeba o tym pamiętać, kiedy dyskutuje się, czy nasz system opieki zdrowotnej już upadł, właśnie upada czy upadnie w najbliższym czasie. Dokładając do tego drugą tezę Leibniza – że różnice można obserwować tylko w odstępach czasowych – wypada dodatkowo stwierdzić, że o tym, co się stało z naszym systemem w obecnym czasie, wypowie się ktoś za kilka, kilkanaście, a może nawet kilkadziesiąt lat.