Polska psychiatria, czyli biała plama na mapie światowego zdrowia psychicznego - Libura, Maria (Menedżer Zdrowia, 2019)
„Każdego roku w Polsce więcej osób umiera w wyniku samobójstwa aniżeli w wypadkach drogowych”, „Średnio każdego dnia życie w naszym kraju odbiera sobie 15 osób, głównie są to mężczyźni”, „Polska znalazła się w niechlubnej czołówce skutecznych prób samobójczych u dzieci i młodzieży w Europie” – takie nagłówki regularnie pojawiają się w polskich mediach przy okazji publikacji kolejnych raportów prezentujących krajowe, europejskie i światowe dane na temat zdrowia psychicznego. Opatrzone są opiniami ekspertów, którzy apelują o głębokie zmiany modelu opieki w tym newralgicznym obszarze. Wszystko to niebezpiecznie spowszedniało. Obecny kryzys polskiej psychiatrii nie ma w sobie elementu zaskoczenia – jest dającą się przewidzieć konsekwencją wieloletnich zaniechań.