Reforma psychiatrii spóźniona o 25 lat Rozmowa z Markiem Balickim - Lurka, Krystian (Menedżer Zdrowia, 2019)
– Główne przyczyny tego, że z polską psychiatrą jest źle, to niskie nakłady i brak nowoczesnej organizacji opieki psychiatrycznej. Zmiany miały zacząć się już 25 lat temu i ten czas w większości straciliśmy – mówi Marek Balicki, pełnomocnik ministra zdrowia ds. reformy w psychiatrii, kierownik Biura ds. Pilotażu Narodowego Programu Ochrony Zdrowia Psychicznego.