Zachłystowe zapalenie płuc – profilaktyka, diagnostyka i leczenie - Zasowska-Nowak, Anna; Nowak, Piotr (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2019)
Zachłystowe zapalenie płuc jest powikłaniem aspiracji treści pochodzącej z przewodu pokarmowego do dróg oddechowych. Często jest ono obserwowane u chorych w podeszłym wieku, szczególnie długotrwale przebywających w pozycji leżącej na plecach, chorych z zaburzeniami świadomości i zaburzeniami połykania, nowotworami głowy i szyi oraz osób z chorobami neurodegeneracyjnymi. Ustalenie właściwego rozpoznania mogą ułatwić charakterystyczne dane z wywiadu chorobowego, takie jak przebyty incydent aspiracji treści pokarmowej do dróg oddechowych (np. zakrztuszenie podczas karmienia chorego) czy obecność czynników ryzyka wystąpienia zachłystowego zapalenia płuc. Dość często charakterystyczny jest obraz radiologiczny płuc. Antybiotykoterapia powinna być uzależniona od okoliczności i miejsca wystąpienia incydentu aspiracji treści pokarmowej do płuc i prowadzona zgodnie z zasadami leczenia pozaszpitalnego i szpitalnego zapalenia płuc. Równie istotne jest rozważenie obecności czynników ryzyka wystąpienia zakażenia bakteriami wielolekoopornymi, jak również zakażenia bakteriami beztlenowymi. Wdrożenie działań profilaktycznych powinno być postępowaniem z wyboru u chorych z czynnikami ryzyka wystąpienia zachłystowego zapalenia płuc.