Zastosowanie tapentadolu w terapii bólu u chorego na raka migdałka podniebiennego ze złą tolerancją wcześniej stosowanych opioidów – opis przypadku - Drechna-Musiałowicz, Aleksandra; Zasowska-Nowak, Anna; Ciałkowska-Rysz, Aleksandra (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2019)
Na każdym etapie procesu nowotworowego u chorego może się pojawić ból, który powinien być leczony równie intensywnie jak choroba podstawowa. U większości pacjentów ból może być uśmierzony dzięki zastosowaniu rekomendowanych w zaleceniach, powszechnie znanych i dostępnych leków przeciwbólowych. Leki opioidowe pozwalają na dobrą kontrolę bólu o natężeniu od średniego do silnego. Wachlarz leków należących do tej grupy znacznie się powiększył w ciągu ostatnich kilkunastu lat, dzięki czemu istnieje możliwość dopasowania opioidu indywidualnie dla każdego pacjenta, biorąc pod uwagę jego stan ogólny, lokalizację, natężenie oraz charakter bólu, a także choroby współistniejące oraz możliwe działania niepożądane. W artykule przedstawiono postępowanie w przypadku dolegliwości bólowych u pacjenta z nowotworem migdałka podniebiennego, u którego z uwagi na brak skuteczności leczenia oraz nietolerancję objawów niepożądanych stosowano kolejno trzy silne leki opioidowe, zanim uzyskano satysfakcjonujący poziom analgezji i dobrą tolerancję leczenia za pomocą tapentadolu.