Jaki typ cukrzycy ma twój pacjent? Wyzwania diagnostyczne w cukrzycy u dzieci i młodzieży – opis przypadku - Niechciał, Elżbieta; Bogdańska-Kaczmarek, Barbara; Skowrońska, Bogda (Pediatric Endocrinology Diabetes and Metabolism, 2019)
Cukrzyca wynika z defektu produkcji insuliny przez komórki  trzustki lub niewystarczającego jej działania na tkanki obwodowe. Cu-krzyca typu 1 jest najczęstszym typem występującym u dzieci i wynika z autoimmunizacji skierowanej przeciwko komórkom  trzustki. Cukrzyca typu 1 klasycznie występuje u szczupłych osób i charakteryzuje się z ostrym początkiem objawów, takich jak: wielomocz, polidypsja, utrata masy ciała. W pracy opisano przypadek 14-letniej dziewczynki z ostrym początkiem cukrzycy powikłanej cukrzycową kwasicą ketonową, zapaleniem wyrostka robaczkowego oraz zapaleniem trzustki, początkowo podejrzewanej o rozwój cukrzycy typu 1. Jednakże, niezależnie od fenotypu prezentowanego przez dziewczynkę na początku choroby, wstępne rozpoznanie cukrzycy typu 1 nie zostało potwierdzone. Opis przypadku pokazuje, że nakładanie się fenotypów klinicznych cukrzycy wskazuje na różnorodność cukrzy-cy u dzieci. Dlatego proces diagnostyczny powinien być szczegółowo zaplanowany, aby wykluczyć inne rodzaje cukrzycy oraz dokład-nie ustalić jej typ.