Opieka pielęgniarska nad pacjentem po operacji usunięcia nowotworu dna jamy ustnej – opis przypadku - Franke, Ewa; Dowgierd, Krzysztof (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2019)
Obecnie nowotwory jamy ustnej stanowią duży problem społeczny, nie mniejszy niż inne nowotwory. Metodą z wyboru jest chirurgiczne usunięcie zmiany. Pacjent po operacji boryka się z wieloma problemami natury psychicznej i fizycznej. Zmienia się znacząco jego wygląd oraz mowa. Celem pracy było przedstawienie opieki pielęgniarskiej nad pacjentem po operacji usunięcia nowotworu dna jamy ustnej na podstawie studium przypadku. Dzięki trafnym diagnozom pielęgniarskim i zastosowaniu interwencji pielęgniarskich stan pacjenta uległ poprawie zarówno pod względem fizycznym, jak i psychicznym. Chętnie współpracuje z zespołem terapeutycznym, co w efekcie wpływa znacząco na jego rekonwalescencję.